Η εγκυμοσύνη προσφέρει πολλές και έντονες συναισθηματικές αλλαγές, τόσο σε σας, όσο και στον πατέρα του παιδιού, αλλά και στις οικογένειές σας. Τώρα χωρίς αμφιβολία θα διαπιστώσετε ότι έχετε γίνει το επίκεντρο αναρίθμητων συμβούλων, που θα σας βομβαρδίσουν με απόψεις και γνώσεις προς κάθε κατεύθυνση. Τις περισσότερες φορές οι συμβουλές αυτές είναι αντικρουόμενες. Μάλιστα, μερικές από αυτές ίσως κάποτε εθεωρούντο σωστές, αλλά σήμερα με την πρόοδο της ιατρικής ξέρουμε ότι είναι βλαπτικές. Πολλές επίσης από τις συμβουλές που θα ακούσετε προέρχονται από προκαταλήψεις του παρελθόντος, λαϊκές δοξασίες που είναι τόσο διαδεδομένες στην χώρα μας.

Σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη;

Εσείς σαν μέλλοντες γονείς και εγώ σαν Μαιευτήρας, για 9 μήνες θα έχουμε μια στενή επαφή και συνεργασία με ένα και μόνο στόχο: την απόκτηση ενός υγιούς παιδιού. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να σας εξασφαλίσω την παροχή κάθε σύγχρονης και έγκυρης επιστημονικής γνώσης, πράξης και συμβουλής. Η υπευθυνότητά μου θα είναι συνεχής, ανεξαρτήτως ημέρας και ώρας, και θα αφορά κάθε πρόβλημα που πιθανόν να επηρεάζει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Εσείς σαν γονείς θα έχετε την ευθύνη της εφαρμογής όλων αυτών των συμβουλών (λήψη φαρμάκων, αποφυγή κινδύνων, τακτική επίσκεψη, εκτέλεση απαραίτητων εξετάσεων κλπ.). Αυτές άλλωστε θα είναι οι πρώτες ευθύνες που θα αντιμετωπίσετε και θα σας προετοιμάσουν για τις ευθύνες που θα έχετε για την υπόλοιπη ζωή σας σαν γονείς. Όπως θα φροντίζετε αργότερα για την παροχή τροφής στο παιδί σας, έτσι θα πρέπει να φροντίσετε για την υγεία και ασφάλεια στην ενδομήτρια ζωή του.

Πολλές φορές, όταν συμβουλεύω τους υποψήφιους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάποιοι, κυρίως μεγαλύτεροι συγγενείς ή φίλοι που τους συνοδεύουν, μου λένε χαρακτηριστικά: “Γιατρέ, εμείς στην εποχή μας δεν είχαμε τόσα μέσα, δεν κάναμε εξετάσεις, δεν κάναμε υπερηχογράφημα, ακολουθούσαμε άλλη τακτική και παρ’ όλα αυτά γεννήσαμε υγιή παιδιά”. Δεν το αμφισβητώ, αλλά ενώ το 1937 το ποσοστό της περιγεννητικής θνησιμότητας έφθανε το 12,2%, το 1975 ήταν 2,58%, το 2003 το ποσοστό αυτό κατέβηκε στο 0,62%. Δηλαδή, με την σύγχρονη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης ο κίνδυνος ελαχιστοποιήθηκε μειούμενος κατά 95%. Και βέβαια δεν σημαίνει ότι όποια γυναίκα δεν εφαρμόζει τις σύγχρονες μεθόδους, θα γεννήσει οπωσδήποτε προβληματικό παιδί, αλλά “πολλές φορές πάει η στάμνα για νερό και μία δεν γυρίζει”. Πράγματι, παλαιότερα, αν και χωρίς κανένα μέσο, τα περισσότερα παιδιά μετά την γέννα ήταν υγιή, αρκετά όμως είχαν προβλήματα και πολλές φορές πέθαιναν, κάτι που σήμερα συμβαίνει πολύ πιο σπάνια. Η πιθανότητα δηλαδή για προβληματικό παιδί είναι μικρή ακόμη και χωρίς ιδιαίτερη παρακολούθηση. Ποιός όμως σήμερα θα διακινδυνέψει όταν υπάρχουν τα μέσα και η γνώση ώστε κάτι να προληφθεί; Ποιά μητέρα, που έχει ένα παιδί με συγγενείς ανωμαλίες, δεν θα ήθελε αν μπορούσε να έχει κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να το προλάβει; Πόσο πιο συχνό ήταν παλαιότερα να πεθάνει στη γέννα το παιδί ή ακόμη και η μητέρα; Πόσα παιδιά δεν είχαν ενθύμιο μια αναπηρία από μια χωρίς παρακολούθηση εγκυμοσύνη ή από μια γέννα από την “πρακτική” του χωριού; Εξ άλλου, σήμερα που σε κάθε τι χρησιμοποιούμε την νέα τεχνολογία (έγχρωμη τηλεόραση, κομπιούτερ, smart phone) ποιός θα ήθελε να παρακολουθείται το παιδί του με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν πριν από δεκαετίες και όλους τους κινδύνους τους;

Παρ’ όλα τα επιχειρήματα, τις περισσότερες φορές η άποψη δεν αλλάζει, ειδικά αν η κυρία-σύμβουλος που έχει την άποψη, έχει γεννήσει αρκετά παιδιά και χωρίς πρόβλημα. Θεωρεί τον εαυτό της τουλάχιστον Καθηγητή Μαιευτικής και με το που βγαίνει από το ιατρείο αρχίζει τις συμβουλές: “εκείνο θα το κάνεις, το άλλο δεν θα το κάνεις”. Είναι πολύ δύσκολο να διαφωνήσετε μαζί της, γιατί “εγώ έχω γεννήσει τόσα παιδιά και ξέρω”, ή “εμένα ο γιατρός μου έλεγε άλλα” ή τέλος πάντων γιατί είναι συγγενής σας και δεν μπορείτε να φέρετε αντίρρηση. Κάτι παρόμοιο γίνεται με τις φίλες σας: “ο δικός μου γιατρός μου είπε να κάνω αλλιώς”. Να έχετε υπ’ όψη ότι για όλες τις γυναίκες και όλες τις εγκυμοσύνες δεν ισχύουν τα ίδια. Ανάλογα με το ιστορικό και τον οργανισμό κάθε γυναίκας, χρησιμοποιούνται οι ανάλογες μέθοδοι, εξετάσεις κλπ. Επίσης, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αλλάξει πολλά στην αντιμετώπιση της εγκυμοσύνης. Και το βασικότερο, ότι την υπευθυνότητα ο καθένας την έχει για αυτό που προτείνει αυτός και όχι για αυτά που προτείνουν οι υπόλοιποι. Αυτό σημαίνει ότι για να παρακολουθήσω σωστά την εγκυμοσύνη σας, πρέπει να εφαρμόζετε αυτά που προτείνω μια και την ευθύνη για το αν κάτι δεν πάει καλά, θα την ζητήσετε από εμένα και όχι από την φίλη, θεία, γειτόνισσα. Πολύ ευχαρίστως μπορούμε να συζητήσουμε μία άλλη γνώμη και να σας εξηγήσω την διαφωνία μου, αν υπάρχει. Δίνω τόση έκταση σε αυτό το θέμα γιατί συχνά δημιουργούνται προβλήματα από συμβουλές τρίτων που εφαρμόζονται χωρίς να ενημερωθώ.

Ένα άλλο θέμα που θέλω να προσέξετε, είναι η συχνότητα των επισκέψεών σας στο ιατρείο. Μέχρι και τον προτελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης πρέπει να έρχεστε κάθε 15 μέρες, ΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ, αλλιώς όσο συχνά είναι απαραίτητο. Τον τελευταίο μήνα θα έρχεστε κάθε εβδομάδα, ίσως και συχνότερα. Όταν επισκέπτεσθε το ιατρείο, να αναφέρετε οποιαδήποτε αλλαγή έχετε παρατηρήσει στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη επίσκεψή σας, ακόμα κι αν τώρα πλέον σας φαίνεται ασήμαντη. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, ότι αν κάποια στιγμή υποψιάζεστε ότι κάτι δεν είναι φυσιολογικό, θα επικοινωνήσετε μαζί μου. Είναι προτιμότερο να με απασχολήσετε χωρίς λόγο, παρά να συμβαίνει κάτι στο οποίο δεν δώσατε σημασία και το οποίο αργότερα θα είναι δυσκολότερο να διορθωθεί. Άλλωστε και μόνο το ότι ανησυχείτε για κάτι, είναι λόγος για να επικοινωνήσουμε. Πολλές φορές μία επίσκεψη, έστω και χωρίς λόγο, είναι το καλύτερο φάρμακο για να φύγουν οι ανησυχίες και οι φοβίες σας, πράγμα πολύ σημαντικό. Για να μπορείτε μάλιστα να αισθάνεστε άνετα στο να περνάτε από το ιατρείο όσο τακτικά έχετε την ανάγκη, η αμοιβή μου ορίζεται όχι κατά επίσκεψη, αλλά κατά μήνα, ανεξαρτήτως αριθμού επισκέψεων στο ιατρείο (δεν ισχύει αν για κάποιους λόγους χρειαστεί επίσκεψη στο Μαιευτήριο).

Αν ακολουθήσουμε αυτές τις αρχές, το αποτέλεσμα θα είναι εσείς να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό, με μία χαρούμενη και εύκολη εγκυμοσύνη που δεν θα σας δημιουργήσει προβλήματα υγείας, και εγώ να καμαρώνω για την συμβολή μου στην δημιουργία μιας ευτυχισμένης οικογένειας και ενός υγιούς παιδιού.

Share to Social Media