Αν πάρω αντισυλληπτικό χάπι θα πάθω καρκίνο;

ΟΧΙ. Αντιθέτως ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ από τον καρκίνο του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Σκεφτείτε μόνο ότι το αντισυλληπτικό χάπι είναι το πλέον χρησιμοποιημένο χάπι στην ιστορία της Ιατρικής, το πλέον ελεγμένο σε όλες τις χώρες με χιλιάδες επιστημονικές εργασίες. Καθημερινά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν από το 1960.

Ποιό αντισυλληπτικό χάπι είναι το καλύτερο;

Προτιμάμε το αντισυλληπτικό χάπι που έχει την μικρότερη δυνατή ποσότητα ορμονών. Αλλά το ιδανικό για κάθε γυναίκα μπορεί να είναι διαφορετικό, αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων του ιστορικού της, γι’αυτό συμβουλευτείτε τον Γυναικολόγο σας.

Αν παίρνω αντισυλληπτικό χάπι για καιρό, μήπως μετά δεν μπορώ να κάνω παιδιά;

Το αντισυλληπτικό χάπι δεν επηρεάζει την γονιμότητα, αντιθέτως σε μερικές περιπτώσεις (ρύθμιση του κύκλου) βοηθάει στη σύλληψη, αμέσως μετά την διακοπή του.

 

Υπάρχουν παθήσεις που το αντισυλληπτικό χάπι κάνει καλό;

Ναι, πολυκυστικές ωοθήκες, δυσμηνόρροια, αραιομηνόρροια, πολυμηνόρροια, ακμή, υπετρίχωση κλπ

Πειράζει να καπνίζω;

ΝΑΙ.

Πρέπει να το διακόπτω κάθε τόσο;

Όχι. Η διάρκεια λήψης θα καθοριστεί από τον Γυναικολόγο, αναλόγως του ιστορικού σας. Η επαναλαμβανόμενη διακοπή του κάνει κακό.

Μπορώ με το αντισυλληπτικό χάπι να καθυστερήσω για μερικές μέρες τον κύκλο μου;

Ναι. Λεπτομέρειες για τον τρόπο θα σας εξηγήσει ο Γυναικολόγος σας.

Παχαίνει;

Τα σύγχρονα χάπια με τη μικρή περιεκτικότητα ορμονών ΔΕΝ παχαίνουν. Μερικά αντισυλληπτικά χάπια δημιουργούν πρόσκαιρη και παροδική κατακράτηση υγρών. Για να μη παχύνετε, πρέπει να μείνετε μακριά από το … ψυγείο.

Μπορεί μια πολύ νέα γυναίκα να πάρει αντισυλληπτικά χάπια;

ΝΑΙ. Τα αντισυλληπτικά χάπια τελευταίας γενιάς έχουν πολύ χαμηλά οιστρογόνα και δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη των εφήβων.

Μπορεί μια γυναίκα μετά τα 40 να παίρνει αντισυλληπτικά χάπια;

ΝΑΙ. Μια γυναίκα που έχει περάσει την ηλικία των 40 ετών είναι δυνατόν να επιλέξει την  αντισυλληπτική μέθοδο που της ταιριάζει. Αν καπνίζει και θέλει να πάρει το αντισυλληπτικό χάπι, πρέπει να  διακόψει το κάπνισμα, πριν τη λήψη του. Και αυτό γιατί το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιαγγειακές νόσους, που αρχίζουν να εμφανίζονται πιο συχνά μετά τα 40. Η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική. Ένας έλεγχος υγείας, που θα αποκλείσει άλλους παράγοντες κινδύνου (καρδιολογικούς, πηκτικότητα κλπ.) για την ηλικία αυτή, ενδείκνυται πριν συνεχίσει η γυναίκα να παίρνει αντισυλληπτικά χάπια, μέχρι την εμμηνόπαυση της.

Πρέπει να σταματάω τη λήψη του “χαπιού” κάθε τόσο, για να “ξεκουράζεται” ο οργανισμός μου;

ΟΧΙ. Το γυναικείο γεννητικό σύστημα, δεν κουράζεται με τη λήψη του “χαπιού” γιατί έχει μικρότερη δραστηριότητα (δεν έχει ωορρηξία και πολλές εναλλαγές στο ενδομήτριο). Δηλαδή ο οργανισμός σου «ξεκουράζεται» όσο παίρνεις το «χάπι».

 

Share to Social Media