Οι μέθοδοι αντισύλληψης, που είναι διαθέσιμες στις γυναίκες, είναι πολλές και ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό της γυναίκας . Ενδεικτικά αναφέρω τις πλέον διαδεδομένες και προσιτές μεθόδους.

1. Το αντισυλληπτικό χάπι: Είναι από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους στις αναπτυγμένες χώρες, ειδικά σε νέες ηλικίες. Παρέχει ασφαλή αντισυλληπτική προστασία. Οι οδηγίες λήψης είναι απλές, αλλά πρέπει να ακολουθούνται πιστά. Στα πλεονεκτήματά του είναι η εξαιρετική ρύθμιση του κύκλου και η ελαχιστοποίηση συμπτωμάτων δυσμηνόρροιας. Πριν την πρώτη χρήση, πρέπει να γίνονται ειδικές αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογραφικός έλεγχος.. Δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Δεν συνιστάται η χρήση του σε καπνίστριες ή γυναίκες με ιστορικό κάποιων παθήσεων. Αν η γυναίκα παρακολουθείται σωστά από τον Γυναικολόγο, το αντισυλληπτικό χάπι είναι εξαιρετικά ασφαλές, αντίθετα με τις φήμες που το περιβάλλουν.

Περισσότερα για το αντισυλληπτικό χάπι

2. Το σπιράλ: Είναι μια ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Δεν επιτρέπει στο σπέρμα να γονιμοποιήσει το ωάριο ή και αν αυτό συμβεί, δεν επιτρέπει την εμφύτευση του στο ενδομήτριο. Υπάρχουν δύο είδη: με χαλκό και με προγεστερόνη. Τα τελευταία συνταγογραφούνται και ενδείκνυνται για γυναίκες που αντιμετωπίζουν αιμορραγίες (μηνομητρορραγίες). Τοποθετείται πάντα από Γυναικολόγο, στο ιατρείο, χωρίς νάρκωση και μένει στη μήτρα συνήθως 2 χρόνια. Δεν είναι αισθητό από την γυναίκα ή τον σύντροφό της. Δεν πονάει. Συνιστάται περισσότερο σε γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει. Δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Περισσότερα για το σπιράλ

3. Το ανδρικό προφυλακτικό: Το προφυλακτικό, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι αρκετά αποτελεσματικό. Είναι εύχρηστο, το βρίσκεις εύκολα, χωρίς παρενέργειες, προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια, AIDS, βλεννόρροια κλπ.) και δεν χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητά του μειώνεται σημαντικά καθώς η ορθή χρήση είναι δύσκολη στη πράξη. Η τοποθέτησή του είναι συχνά «ενοχλητική». Πρέπει να τοποθετείται πριν ο άνδρας έρθει σε επαφή με τα γεννητικά όργανα της γυναίκας και να αφαιρείται αμέσως μετά την εκσπερμάτωση. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει, να τρυπήσει ή να μετακινηθεί, ειδικά αν χρησιμοποιείται μαζί με λιπαντικά υγρά.
Τέλος, θέλω να τονίσω ότι ΔΕΝ είναι μέθοδοι αντισύλληψης το «τράβηγμα», οι «επικίνδυνες μέρες» και άλλες παρόμοιες τεχνικές, οι οποίες δυστυχώς εφαρμόζονται ευρέως λόγω άγνοιας και οδηγούν στην κακή εμπειρία της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Περισσότερα για το προφυλακτικό

Share to Social Media