Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) της κύησης ή “ζάχαρο της εγκυμοσύνης”, είναι μια αρκετά σοβαρή παθολογική κατάσταση της εγκυμοσύνης.  Η συχνότητα στην Ελλάδα προσεγγίζει το 12%.

 

Τι είναι;

Είναι η αύξηση του σακχάρου του αίματος της εγκύου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία και την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, μέτρηση σακχάρου πάνω από 92mg/dl μετά από 8ωρη νηστεία, μετά την 24η εβδομάδα της κύησης, θεωρείται διαβήτης της κύησης.

 

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για το έμβρυο;

Το αρρύθμιστο σάκχαρο αυξάνει την πιθανότητα αποβολής, ενδομητρίου θανάτου ή ανωμαλίας στην διάπλαση. Στο 2ο και 3ο τρίμηνο προκαλεί διαταραχές στην ανάπτυξη του εμβρύου (μακροσωμία). Μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή υπογλυκαιμία, σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, νεογνικό θάνατο, παιδική και εφηβική παχυσαρκία και ανάπτυξη Σακχαρώδη διαβήτη.

 

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για την μητέρα;

Ο σοβαρότερος κίνδυνος από το αρρύθμιστο σάκχαρο είναι η υπέρταση της κύησης που μπορεί να οδηγήσει στην σοβαρή κατάσταση της προεκλαμψίας, ο πρόωρος τοκετός και η δυστοκία.

 

Ποιές έγκυες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σάκχαρο της κύησης;

  • Όσες έχουν ιστορικό προηγούμενης κύησης με σακχαρώδη διαβήτη ή ενδομήτριο θάνατο εμβρύου.
  • Όσες γέννησαν μωρό με βάρος μεγαλύτερο από 4 Kg.
  • Οι παχύσαρκες έχουν τετραπλάσια πιθανότητα. Αν ο δείκτης BMI είναι μεγαλύτερος από 40, ο κίνδυνος είναι εννεαπλάσιος.
  • Όσες αυξάνουν πολύ το βάρος τους κατά την εγκυμοσύνη
  • Όσες έχουν συγγενείς Α’ βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη.
  • Όσες πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες.
  • Όσες έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 30 ετών. Ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία.

 

Πότε πρέπει να γίνεται ο έλεγχος στις έγκυες και πώς;

Ελέγχεται το σάκχαρο νηστείας στην 1η επίσκεψη της εγκυμοσύνης. Αν είναι φυσιολογικό (<92 mg/dl), τότε γίνεται καμπύλη σακχάρου μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. Επίσης ελέγχεται και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c.

Στην περίπτωση εγκύων με αυξημένες πιθανότητες για ΣΔ της κύησης, συνιστάται καμπύλη σακχάρου στην 12η εβδομάδα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η βασικότερη θεραπεία είναι το σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο της εγκύου. Αν η μητέρα ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες, τότε εξασφαλίζεται η ομαλή συνέχεια της εγκυμοσύνης, χωρίς κινδύνους για το έμβρυο και την ίδια. Επίσης βοηθάει η τακτική ελαφρά σωματική άσκηση (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο), και μάλιστα αμέσως μετά τα γεύματα ώστε να ελαττωθεί η υπεργλυκαιμία που προκαλείται από το φαγητό. Η παρακολούθηση του σακχάρου με τις κατάλληλες εξετάσεις, εξασφαλίζει την ασφαλή πρόοδο της εγκυμοσύνης. Σπανίως, σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις διαβήτη, απαιτείται η χρήση ινσουλίνης.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται από την συμμόρφωση της εγκύου και οδηγεί στην αποφυγή των επιπλοκών.

 

Ο διαβήτης σχεδόν πάντοτε εξαφανίζεται αμέσως μετά τον τοκετό. Επειδή η μητέρα έχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη αργότερα, συνιστάται ο τακτικός έλεγχος μία με δύο φορές τον χρόνο από ενδοκρινολόγο.

 

Από τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι η εγκυμοσύνη που συνοδεύεται από Σακχαρώδη Διαβήτη, αποτελεί κύηση υψηλού κινδύνου και απαιτεί σοβαρή, τακτική και ειδική παρακολούθηση. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε την γνώση και την εμπειρία για να φέρουμε εις πέρας με ασφάλεια τέτοιου είδους εγκυμοσύνες, χωρίς επιπτώσεις για την έγκυο και το μωρό της. Γνωρίζω την ψυχολογική επιβάρυνση που συνοδεύει μια τέτοια κατάσταση και θα είμαι δίπλα σας κάθε στιγμή που θα με χρειάζεστε. Θα παρακολουθείστε με τα εγκυρότερα διεθνή δεδομένα και θα έχετε πάντα την απόλυτη προτεραιότητα, με στόχο την απόκτηση ενός υγιούς μωρού από μια υγιή μαμά.

 

Share to Social Media