Τι είναι; Μία εξέταση που χρησιμεύει στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ανιχνεύει την ύπαρξη ογκογόνων τύπων του ιού HPV στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

 

Πώς γίνεται; Με  τον ίδιο τρόπο που γίνεται το τεστ Παπανικολάου. Η γυναίκα τοποθετείται στην θέση της γυναικολογικής εξέτασης. Ο Γυναικολόγος, αφού πρώτα παρατηρήσει τα τοιχώματα του κόλπου και του τραχήλου, παίρνει δείγματα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου και από τον ενδοτράχηλο με ένα ειδικό «βουρτσάκι». Το δείγμα των κυττάρων τοποθετείται σε ειδικό μπουκαλάκι (Thin Prep). Μετά, αποστέλλονται στο εργαστήριο. Εκεί, με κατάλληλες τεχνικές ανιχνεύεται η παρουσία DNA του ιού στα κύτταρα. Στο ίδιο υλικό γίνεται και εξέταση τεστ Παπανικολάου, αν χρειάζεται.

 

Τι διαφέρει από το τεστ Παπ; Το τεστ Παπ ανιχνεύει βλάβες του ιού στα κύτταρα και την σοβαρότητα αυτών. Το HPV DNA τεστ ανιχνεύει την ύπαρξη ογκογόνων τύπων του ιού στα κύτταρα χωρίς όμως να δίνει πληροφορίες για βλάβη των κυττάρων.

 

Μπορεί να γίνει συγχρόνως με το τεστ Παπ; Ναι. Το υλικό που παίρνει ο Γυναικολόγος από τον τράχηλο είναι το ίδιο και για τα δύο τεστ και τοποθετείται στο ίδιο μπουκαλάκι.

 

Τι προετοιμασία χρειάζεται; Τα τελευταία δύο 24ωρα πριν το τεστ δεν πρέπει να υπάρχει σεξουαλική επαφή, χρήση κολπικής κρέμας ή ταμπόν και να μην έχει γίνει κολπική πλύση. Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχει αίμα ή περίοδος. Να θυμάστε πότε είχε αρχίσει η τελευταία περίοδος.

 

Σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να γίνεται; Συνιστάται να το κάνουν γυναίκες άνω των 30 ετών, που έχουν παθολογικό τεστ Παπανικολάου, ή μετά από θεραπεία του τραχήλου για υψηλόβαθμες βλάβες (προκαρκινικές αλλοιώσεις κυττάρων).

 

Αν το HPV DNA τεστ είναι θετικό;

                Α. Αν το τεστ Παπανικολάου είναι παθολογικό: πρέπει να γίνει κολποσκόπηση και μάλλον να ληφθούν βιοψίες.

                Β. Αν το τεστ Παπανικολάου είναι φυσιολογικό: πρέπει να γίνει επανέλεγχος σε 6 μήνες.

 

Να το κάνω για να δω αν έχω τον ιό; Όχι. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων έχει τον ιό, χωρίς προβλήματα υγείας και κίνδυνο για καρκίνο. Ενδιαφερόμαστε αν έχετε τον ιό ΜΌΝΟ αν έχετε σοβαρή βλάβη στο τεστ Παπανικολάου και είστε άνω των 30 ετών.

 

Υπάρχουν πολλά HPV DNA τεστ; Ναι, υπάρχουν αρκετά, αλλά δεν είναι όλα αξιόπιστα. Τα καλύτερα είναι αυτά που έχουν έγκριση από διεθνείς οργανισμούς (π.χ. FDA): Cervista, Cobas, Hybrid Capture II.

 

Η τυποποίηση PCR είναι άλλη εξέταση; Ναι. Ανιχνεύει τους τύπους του ιού που υπάρχουν στο τράχηλο αλλά δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις σοβαρές επικίνδυνες περιπτώσεις από τις ακίνδυνες, απλές και συνηθισμένες.

 

Γιατί να μη το κάνουν οι κάτω των 30 γυναίκες; Γιατί σε νεαρές ηλικίες η ύπαρξη διαφόρων τύπων HPV είναι εξαιρετικά συνηθισμένη και δεν συνεπάγεται κίνδυνο. Κίνδυνος αρχίζει να υπάρχει όταν ο ιός επιμένει για αρκετά χρόνια. Έτσι, σε μικρές ηλικίες το θετικό αποτέλεσμα δεν δείχνει κίνδυνο, ενώ σε ηλικίες άνω τον 30 μπορεί να δείχνει κίνδυνο.

 

Share to Social Media