Ποιός ο σκοπός της ψηλάφησης;

Σκοπός είναι να ελέγξουμε τον μαστό για σημεία ύποπτα ή για να διαπιστώσουμε τι είναι αυτό που μια γυναίκα εντόπισε κατά την αυτοψηλάφηση. Επίσης, η διερεύνηση κάποιας ενόχλησης, πόνου ή αλλαγής που αναφέρει η ασθενής.

 

Πώς γίνεται η ψηλάφηση;

Πρώτα θα βγάλετε ότι φοράτε από την μέση και πάνω. Είναι σημαντικό να δούμε την συνολική εικόνα του θώρακα. Μετά θα καθήσετε στην εξεταστική καρέκλα με τα χέρια κατεβασμένα και μετά με τα χέρια στην ανάταση. Σε αυτές τις δύο θέσεις γίνεται η επισκόπηση των μαστών.  Έτσι, θα ελεγχθεί το σχήμα των μαστών, το χρώμα του δέρματος, η ύπαρξη εξογκώματος ή εισολκής και η συμμετρία των μαστών. Πιθανόν να σας ζητηθεί να σηκώσετε και να κατεβάσετε τα χέρια για να ελεγχθεί η ομαλή και σύγχρονη κίνηση των μαστών, ώστε να αποκλεισθεί η ύπαρξη όγκου που καθηλώνει τον μαστό στον θώρακα.  

Μετά θα τοποθετηθείτε σε θέση σχεδόν ανάσκελα, με τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Τότε αρχίζει η ψηλάφηση, δηλαδή μικρές κυκλικές κινήσεις των δακτύλων που πιέζουν ελαφρά τον μαστό στο τοίχωμα του θώρακα. Με το τρόπο αυτό ελέγχεται η ύπαρξη ογκιδίων και η υφή τους

Κατόπιν ψηλαφώνται απαλά οι θηλές και ελέγχεται αν υπάρχει έκκριση.

Τέλος, ψηλαφάται η μασχάλη και το κάτω μέρος του λαιμού για την διερεύνηση ύπαρξης λεμφαδένων.

 

Ποιός ο σκοπός της αυτοψηλάφησης;

Τις πρώτες φορές που μια γυναίκα κάνει αυτοψηλάφηση, σκοπός είναι να «μάθει» πως είναι ο μαστός της. Μετά από περίπου 6-10 επαναλήψεις, έχει πλέον μια λεπτομερή εικόνα του μαστού της. Μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματική ψηλάφηση από έναν ειδικό. Οποιαδήποτε αλλαγή υπάρξει πλέον, θα την καταλάβει αμέσως και θα απευθυνθεί στο γιατρό της. Σκοπός λοιπόν της αυτοψηλάφησης είναι η γυναίκα να καταλάβει ότι κάτι άλλαξε στο μαστό της και να απευθυνθεί στον γιατρό που θα εξετάσει αν η αλλαγή αυτή οφείλεται σε κάτι επικίνδυνο ή (τις περισσότερες φορές) όχι.

 

Πώς γίνεται η αυτοψηλάφηση;

Ακολουθείται η λογική της ψηλάφησης. Μπροστά σε ένα καθρέφτη και με καλό φωτισμό, η διαδικασία δεν χρειάζεται περισσότερο από δέκα λεπτά. Λεπτομερείς οδηγίες θα βρείτε στο άρθρο μας Αυτοψηλάφηση – Αυτοεξέταση μαστών.

 

Πότε είναι καλό να γίνεται;

Μία φορά τον μήνα. Οι ημέρες που προτιμάμε είναι οι ημέρες που το στήθος είναι λιγότερο πρησμένο και ευαίσθητο. Αυτές συνήθως είναι από την 2η έως και την 10η ημέρα του κύκλου (θεωρούμε 1η ημέρα την ημέρα που ξεκινάει η περίοδος).

 

Θυμηθείτε: Η αυτοψηλάφηση σώζει ζωές.

 

Share to Social Media