Open/Close Menu Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Dr Μιλτιάδης Τ. Ματκάρης στην Πάτρα

Σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη;

Οι παρακάτω συμβουλές θα βελτιώσουν τις πιθανότητες να συλλάβετε και να έχετε μια ομαλή εγκυμοσύνη.

Φυλλικό οξύ
Ανήκει στις βιταμίνες Β. Οι γυναίκες που έχουν αρκετό φυλλικό οξύ στον οργανισμό τους όταν μένουν έγκυες, μειώνουν τον κίνδυνο να παρουσιάσει το έμβρυο πρόβλημα στον σχηματισμό του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη. Μπορείτε να πάρετε τα δισκία φυλλικού οξέος στα φαρμακεία (π.χ. Filicine)ή να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας . Μην ανησυχείτε εάν μείνετε έγκυος απροσδόκητα και δεν έχετε πάρει συμπληρώματα φυλλικού οξέος. Ξεκινήστε τη λήψη τους το συντομότερο και ο γυναικολόγος θα σας καθοδηγήσει.

Σταματήστε το κάπνισμα
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τον πρόωρο τοκετό, την αποβολή, τα λιποβαρή έμβρυα, τα αναπνευστικά προβλήματα των νεογνών, ακόμα και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι δύσκολη, σίγουρα όμως είναι απαραίτητη για να προστατέψετε εσάς και το μωρό σας. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει το μωρό σας, οπότε ζητήστε από τον σύντροφο, τους φίλους και την οικογένειά σας να μην καπνίζουν κοντά σας.

Κόψτε το αλκοόλ
Μην πίνετε αλκοόλ εάν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Το αλκοόλ μπορεί να περάσει στο αγέννητο μωρό σας και η υπερβολική έκθεση στο αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωση σε ένα-δύο  ποτήρια, μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Αν είστε υπέρβαρες είναι πιθανόν να δυσκολευτείτε να μείνετε έγκυες και μια θεραπεία γονιμότητας μπορεί να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όντας υπέρβαρες ή παχύσαρκες, αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος προβλημάτων στην εγκυμοσύνη, όπως  υψηλή αρτηριακή πίεση, θρόμβωση, αποβολή και  διαβήτης κύησης. Φροντίστε, λοιπόν, να χάσετε τα περιττά κιλά και να διατηρήσετε το φυσιολογικό σας βάρος. Κατά την διάρκεια της κύησης, επιλέξτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και μέτρια, σωματική άσκηση. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα πάρετε περιττά κιλά και θα αισθάνεστε όμορφα μέχρι τον τοκετό.

Λοιμώδη νοσήματα και εμβολιασμοί
Ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, όπως η ερυθρά, το τοξόπλασμα, ο κυτταρομεγαλοϊός, μπορεί να βλάψουν το μωρό σας, αν νοσήσετε κατά την εγκυμοσύνη. Εάν σκέφτεστε να αποκτήσετε μωρό και δεν ξέρετε αν έχετε ανοσία, μπορείτε να το ελέγξετε με την βοήθεια του γυναικολόγου και αν χρειαστεί να εμβολιαστείτε ΠΡΙΝ μείνετε έγκυος.

Χρόνιες παθήσεις
Κάποιες χρόνιες σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως διαβήτης, καρδιοπάθεια, επιληψία κλπ, χρειάζονται προσεκτική διαχείριση ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για εσάς και το μωρό σας. Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας. Εάν παίρνετε φάρμακα για κάποια πάθηση, μη σταματήσετε την αγωγή χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Share to Social Media

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε στο τηλέφωνο: 6944 522 723 (καλέστε χωρίς απόκρυψη)

Scroll Up