Open/Close Menu Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Dr Μιλτιάδης Τ. Ματκάρης στην Πάτρα

Ερευνητές από το Oakland της California ερεύνησαν τα αποτελέσματα της χρήσης παυσίπονων τις ημέρες της ωορρηξίας και της σύλληψης. Η έρευνα δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2018 σε ένα από τα πλέον έγκυρα επιστημονικά περιοδικά το “American Journal of Obstetrics & Gynecology” ( https://doi.org/10.1016/j.ajog.2018.06.002 ). 

Σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση Παρακεταμόλης (Depon, Panadol, Apotel κλπ) κατά τις ημέρες της ωορρηξίας και της σύλληψης, ΔΕΝ έχει κινδύνους για την κύηση.  

Αντιθέτως, η παρακάτω ομάδα φαρμάκων αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα αποβολής μέχρι την 8η εβδομάδα (αναφέρεται η χημική ουσία, και σε παρένθεση κάποια γνωστά φάρμακα που την περιέχουν):  

Ασπιρίνη, celecoxib, diclofenac (π.χ. Voltaren)diflunisal, ibuprofen (brufennurofen), indomethacin (Indocid), ketoprofen, ketorolac, nabumetone, naproxen (Naprosyn), oxaprozin, piroxicam (Feldene), salsalatesulindac, tolmetin. Αυτά τα φάρμακα είναι ασφαλή και χρήσιμα και κυκλοφορούν κανονικά. Ο παραπάνω κίνδυνος αποβολής αναφέρεται μόνο γιά τις ημέρες της σύλληψης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα αναφερόμενα παραπάνω παυσίπονα τις ημέρες της ωορηξίας και της σύλληψης. Αν χρειάζονται παυσίπονο, να χρησιμοποιούν τα παυσίπονα που περιέχουν παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Apotel κλπ). 

 

Share to Social Media

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε στο τηλέφωνο: 6944 522 723 (καλέστε χωρίς απόκρυψη)

Scroll Up