Open/Close Menu Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Dr Μιλτιάδης Τ. Ματκάρης στην Πάτρα

Η φύση φροντίζει να δώσει τη δυνατότητα στη μέλλουσα μητέρα να θηλάσει το μωρό της με επιτυχία και η ανάπτυξη του στήθους είναι μια από τις πιο εμφανείς αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης. Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου (τους μεσαίους τρεις μήνες), παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση στο μέγεθος των μαστών, καθώς οι γαλακτοφόροι αδένες μεγαλώνουν σε μέγεθος και αυξάνουν σε αριθμό. Καθώς η ποσότητα του λίπους στους μαστούς αυξάνει και η παροχή αίματος σ’ αυτούς εντείνεται, το δέρμα των μαστών τεντώνεται ελαφρά και τα αγγεία που βρίσκονται στην επιφάνεια μπορεί να γίνουν πιο εμφανή. Η θηλή και η άλως (η στρογγυλή περιοχή του δέρματος γύρω από τη θηλή) των μαστών αποκτά πιο σκούρο χρώμα, αν και αυτή η αλλαγή είναι λιγότερη εμφανής στις γυναίκες με ανοιχτό χρώμα δέρματος. Οι θηλές αρχίζουν να προεξέχουν περισσότερο και προετοιμάζονται έτσι για τον θηλασμό.

            Στο τέλος του τέταρτου μήνα, ή μερικές φορές νωρίτερα, ορισμένες γυναίκες παρατηρούν ότι αν ασκήσουν πίεση στη θηλή, εκρρέει ένα κιτρινωπό υγρό. Αυτό είναι το πρωτόγαλα, είναι το πρώτο έκκριμα που παράγεται από τους μαστούς και μπορεί να παράγεται μέχρι και λίγες ημέρες μετά από τον τοκετό, πρίν δηλαδή από τη ροή του κανονικού γάλακτος. Το πρωτόγαλα είναι πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών για το μωρό σας.

            Θα αισθάνεσθε πιο άνετα, αν τους πρώτους μήνες φοράτε ένα στηθόδεσμο με καλή ενίσχυση. Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε βαρείς και άβολους τους μαστούς σας, θα εκτιμήσετε περισσότερο την ενίσχυση που διαθέτουν κάποιοι στηθόδεσμοι. Σίγουρα θα χρειαστείτε μεγαλύτερο «νούμερο» στηθόδεσμου. Φροντίστε να μην είναι πολύ σφιχτός αλλά ούτε πολύ χαλαρός. Είναι καλό να φοράτε στηθόδεσμο ακόμη και στην διάρκεια του ύπνου.

            Αν αισθάνεσθε τις θηλές πολύ ευπαθείς ή παρουσιάζεται κάποια εκροή στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, θα σας βοηθήσει πολύ να καλύψετε τις θηλές σας μέσα από τον στηθόδεσμο με μια μαλακή γάζα ή ένα ειδικό προστατευτικό κάλυμμα (θα τα βρείτε στα καταστήματα για τις μέλλουσες μητέρες).

Share to Social Media

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε στο τηλέφωνο: 6944 522 723 (καλέστε χωρίς απόκρυψη)

Scroll Up