Open/Close Menu Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Dr Μιλτιάδης Τ. Ματκάρης στην Πάτρα

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1960 από γονείς εκπαιδευτικούς και μεγάλωσα στον Πειραιά.  Γυμνάσιο και Λύκειο στην Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή του Πειραιά. Φοιτητής στην Ιατρική σχολή της πανέμορφης Θεσσαλονίκης. Στρατός και μετά αγροτικό στην Κρήτη. Το 1987 ήρθα στην Πάτρα για ειδικότητα και … έμεινα για πάντα. Μου άρεσε στην Πάτρα ο συνδυασμός της θάλασσας με τα βουνά που την περικλείουν και οι συνθήκες ζωής που είναι πιο ανθρώπινες από την Αθήνα.

 Τα χρόνια της ειδικότητας ήταν απαιτητικά, με πολύ διάβασμα , 10 δύσκολες εφημερίες το μήνα, συνέδρια, εργασίες. Η κούραση μου ανταμείφθηκε με άριστα στις εξετάσεις ειδικότητας και στην διδακτορική διατριβή μου. Στο ενεργητικό μου έχω  δεκάδες δημοσιεύσεις σε έγκριτα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και  ομιλίες σε ιατρικά συνέδρια. Πέραν της κλασικής Μαιευτικής Γυναικολογίας, έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εξωσωματική γονιμοποίηση, τους υπέρηχους και την παθολογία τραχήλου. Πρόσφατα, κατόπιν εξετάσεων,  πιστοποιήθηκα  από την Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης ως ειδικός στην κολποσκόπηση.

Διάλεξα την Μαιευτική Γυναικολογία γιατί είναι μια ειδικότητα που συμμετέχει στη χαρά (τοκετός), προσφέρει ελπίδα (εξωσωματική γονιμοποίηση), προφυλάσσει την ποιότητα ζωής (πρόληψη). Η τεχνολογία βοήθησε την ιατρική να κάνει άλματα. Στη μαιευτική – γυναικολογία, αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, φάνταζαν πριν μερικά χρόνια σαν θαύματα: η έγκυος παρακολουθεί το έμβρυο να μεγαλώνει μέσα της (υπέρηχοι), χειρουργούμε χωρίς τομή (λαπαροσκόπηση), κάνουμε επέμβαση στον τράχηλο χωρίς ράμματα (laser), προλαβαίνουμε την καρκινογένεση με εμβόλιο.

Η Μαιευτική είναι απαιτητική ειδικότητα με άστατο ωράριο. Το λίγο ελεύθερο χρόνο μου μοιράζομαι με την σύζυγό μου, Αγγελική Μητρέλη και το γιό μου, Τηλέμαχο.

Μου αρέσει το διάβασμα και ενημερώνομαι συνεχώς για τις νέες εξελίξεις στο τομέα μου. Παρακολουθώ 5-6 εξειδικευμένα συνέδρια το χρόνο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με το internet η ενημέρωση είναι ευκολότερη και πιο άμεση. Ο υπολογιστής είναι απαραίτητο εργαλείο του σύγχρονου ιατρού.  Η εφαρμογή όλων των νέων μεθόδων στη δουλειά μου είναι κάτι που με ανανεώνει και με γεμίζει. Θέλω να προσφέρω τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες στις γυναίκες που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

Οι νέες γυναίκες έχουν την τύχη να μεγαλώνουν σε ένα κόσμο όπου ο γυναικολογικός καρκίνος προλαμβάνεται. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να πηγαίνουν κάθε χρόνο στο γυναικολόγο. Σε όλο τον δυτικό κόσμο, η συχνότητα του γυναικολογικού καρκίνου ελαττώνεται. Η Ελλάδα παρουσιάζει τα πιο χαμηλά ποσοστά εφαρμογής προληπτικών μέτρων στη μάχη έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει μόλις το 17% και ο έλεγχος με εξέταση κατά Παπανικολάου το 20% του γυναικείου πληθυσμού, ενώ στην Ευρώπη είναι 78% και 87% αντίστοιχα.

Έχουμε τα μέσα, έχουμε την γνώση, έχουμε την εξειδίκευση. Αυτό που λείπει είναι η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση. Θα ήθελα να μιλήσω σε όλα τα Λύκεια της Πάτρας και να εξηγήσω στη νεολαία πόσο σημαντική είναι η πρόληψη στη γυναικολογία, και πόσο απλά και εύκολα μπορούμε να προλάβουμε σοβαρά προβλήματα υγείας, να σώσουμε ζωές.

Κολποσκόπηση: Είναι μια εξέταση του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου. Ο γιατρός παρατηρεί τον τράχηλο με το κολποσκόπιο, ένα ειδικού τύπου μικροσκόπιο, στη συνηθισμένη θέση γυναικολογικής εξέτασης. Η μεγάλη μεγέθυνση του κολποσκόπιου σε συνδυασμό με την χρήση ειδικών υγρών, αναδεικνύουν την ύπαρξη προβληματικών κυττάρων του τραχήλου. Συνεπώς ο γυναικολόγος, με χρήση καλού εξοπλισμού, μπορεί να εντοπίσει βλάβες πολύ πριν εξελιχθούν σε κακοήθεις. Με τη χρήση του Laser οι βλάβες αυτές καταστρέφονται ριζικά και οριστικά,  και η γυναίκα απαλλάσσεται από κάθε κίνδυνο. Η εξέταση και η θεραπεία είναι τελείως ανώδυνη, γρήγορη και αξιόπιστη όταν γίνεται από εξειδικευμένο γυναικολόγο. Η κολποσκόπηση απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που το τεστ Παπανικολάου δεν είναι απόλυτα φυσιολογικό ή που παρουσιάζει συχνά τραχηλίτιδα.

Το μήνυμα που απευθύνω προς τις γυναίκες είναι αυτό της 4ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας: «Μην αναβάλλεις άλλο τον εμβολιασμό. Κάνε συστηματικά το Pap test».

Μιλτιάδης Ματκάρης
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
Ιατρείο: Κορίνθου 267

Share to Social Media

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε στο τηλέφωνο: 6944 522 723 (καλέστε χωρίς απόκρυψη)

Scroll Up