Τι είναι η περίδεση τραχήλου;

Είναι μία χειρουργική επέμβαση που γίνεται στον τράχηλο της γυναίκας, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, και μάλιστα μετά την 13η εβδομάδα της κύησης. Η επέμβαση πραγματοποιείται αν η έγκυος πάσχει από ανεπάρκεια τραχήλου. Σκοπός της είναι να διατηρηθεί κλειστό το στόμιο του τραχήλου κατά την διάρκεια της κύησης.

Πώς γίνεται η περίδεση τραχήλου;

Γίνεται σε κλινική, με ελαφρά νάρκωση (μέθη). Το έμβρυο δεν κινδυνεύει από την νάρκωση ή την επέμβαση. Τοποθετούμε ένα ειδικό ράμα περίδεσης γύρω από τον τράχηλο, κάτω από τον βλεννογόνο. Το ράμα αυτό σφίγγει τον τράχηλο και τον προφυλάσσει από την διαστολή, αν δεν υπάρχουν συσπάσεις. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή ώρα. Περίπου δύο ώρες μετά, μπορείτε να πάτε στο σπίτι σας. Θα χρειαστείτε ξεκούραση για δύο περίπου ημέρες. Το ράμα αφαιρείται την 36η-37η εβδομάδα της κύησης. Για την αφαίρεση δεν χρειάζεται νάρκωση.

Είναι αποτελεσματική μέθοδος;

Αν η επέμβαση γίνει στη σωστή στιγμή, με σωστό τρόπο, και η έγκυος ακολουθήσει τις οδηγίες, η αποτελεσματικότητα της περίδεσης του τραχήλου είναι σχεδόν απόλυτη.

Τι είναι η λαπαροσκοπική περίδεση του τραχήλου;

Στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις, που η ανεπάρκεια του τραχήλου οφείλεται σε αφαίρεση μεγάλου τμήματός του και δεν υπάρχει επαρκής ιστός για να γίνει η κλασική περίδεση, τότε γίνεται τοποθέτηση ειδικού ράματος με λαπαροσκόπηση. Η μέθοδος απαιτεί πολύ εξειδικευμένη τεχνική και γίνεται σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις.

Σε ποιές γυναίκες συνιστάται η προληπτική περίδεση τραχήλου;

Η περίδεση συνιστάται να γίνεται σε γυναίκες που έχουν:

  • Ιστορικό αποβολών 1ου τριμήνου.
  • Ιστορικό πρόωρου τοκετού 2ου τριμήνου.
  • Ιστορικό πρόωρου τοκετού 3ου τριμήνου.
  • Ιστορικό αφαιρετικών επεμβάσεων τραχήλου (π.χ. κωνοειδής εκτομή ).
  • Πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα κλπ.).

Τι μέτρα προστασίας χρειάζονται μετά την περίδεση;

Κάθε γυναίκα με ανεπάρκεια τραχήλου πρέπει να ξεκουράζεται πολύ και να αποφεύγει την σωματική καταπόνηση. Απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή. Ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος και την ηλικία της εγκυμοσύνης, θα σας δώσω σαφείς οδηγίες.

Share to Social Media