Τι είναι η ανεπάρκεια τραχήλου;

Είναι η αδυναμία του τραχήλου να συγκρατήσει το έμβρυο μέσα στην μήτρα έως το τέλος της εγκυμοσύνης, ενώ δεν υπάρχουν συσπάσεις.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας και έχει μορφή σωλήνα. Αποτελείται από το εσωτερικό τραχηλικό στόμιο και το εξωτερικό τραχηλικό στόμιο, με τα οποία επικοινωνεί η μήτρα με τον κόλπο. Από το τραχηλικό στόμιο βγαίνει το αίμα της περιόδου, μπαίνει το σπέρμα, βγαίνει το παιδί όταν γεννιέται. Ο σωλήνας αυτός συνήθως έχει μήκος πάνω από 30 mm,  και είναι σκληρός και κλειστός έως το τέλος της εγκυμοσύνης. Αν αρχίσει και μειώνεται το μήκος του ή αυξάνει το άνοιγμά του πριν το τέλος της εγκυμοσύνης, λέμε ότι ο τράχηλος έχει ανεπάρκεια.

Σε τι οφείλεται η ανεπάρκεια τραχήλου;

Δεν οφείλεται σε όλες τις γυναίκες στην ίδια αιτία. Συνηθισμένες προδιαθεσικές αιτίες είναι:

  • Αφαιρετικές επεμβάσεις που έχουν γίνει στον τράχηλο (π.χ. κωνοειδής εκτομή).
  • Επεμβατική διακοπή εγκυμοσύνης.
  • Διαγνωστική απόξεση.
  • Πολλοί τοκετοί.
  • Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας και του τραχήλου.

Πώς θα το καταλάβω;

Συνήθως η ανεπάρκεια του τραχήλου δεν γίνεται αντιληπτή από την έγκυο καθώς δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα.

Πώς θα μπει η διάγνωση;

Με το κολπικό υπερηχογράφημα, συνήθως κατά την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας. Κατά την μέτρηση του μήκους του τραχήλου βρίσκεται βραχύτερος από το κανονικό. Το κανονικό εξαρτάται από το αν η κύηση είναι μονήρης ή πολύδυμη, πρώτη ή επόμενη.

Τι επιπτώσεις έχει η ανεπάρκεια τραχήλου;

Τον πρόωρο τοκετό. Όσο πιο μικρό είναι το μήκος του τραχήλου, τόσο πιο πιθανός είναι ο πρόωρος τοκετός. Μήκος τραχήλου 25mm έχει πιθανότητα 18%. Μήκος τραχήλου 15mm έχει πιθανότητα 50%.

Πώς αντιμετωπίζεται;

  • Αν το μήκος του τραχήλου είναι περίπου 25mm αντιμετωπίζεται με καθημερινή χορήγηση 200mg προγεστερόνης κολπικά, έως την 36η εβδομάδα. Συγχρόνως γίνονται μετρήσεις ανά 15ήμερο ώστε να βλέπουμε αν η κατάσταση επιδεινώνεται.
  • Αν το μήκος είναι από την αρχή μικρότερο των 25mm η αντιμετώπιση γίνεται με μία χειρουργική επέμβαση γνωστή ως περίδεση τραχήλου.

Τι είναι και πως γίνεται η περίδεση τραχήλου;

Είναι μία χειρουργική επέμβαση. Γίνεται σε κλινική, με ελαφρά νάρκωση (μέθη). Το έμβρυο δεν κινδυνεύει από την νάρκωση ή την επέμβαση. Τοποθετούμε ένα ειδικό ράμα περίδεσης γύρω από τον τράχηλο, κάτω από τον βλεννογόνο. Το ράμα αυτό σφίγγει τον τράχηλο και τον προφυλάσσει από την διαστολή, αν δεν υπάρχουν συσπάσεις. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή ώρα. Περίπου δύο ώρες μετά, μπορείτε να πάτε στο σπίτι σας. Θα χρειαστείτε ξεκούραση για δύο περίπου ημέρες. Το ράμα αφαιρείται την 36η-37η εβδομάδα της κύησης. Για την αφαίρεση δεν χρειάζεται νάρκωση. Για λεπτομέρειες

Σε ποιες γυναίκες συνιστάται η προληπτική περίδεση τραχήλου;

Η περίδεση συνιστάται να γίνεται σε γυναίκες που έχουν:

  • Ιστορικό αποβολών 1ου τριμήνου.
  • Ιστορικό πρόωρου τοκετού 2ου τριμήνου.
  • Ιστορικό πρόωρου τοκετού 3ου τριμήνου.
  • Ιστορικό αφαιρετικών επεμβάσεων τραχήλου (π.χ. κωνοειδής εκτομή ).
  • Πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα κλπ.).

Τι μέτρα προστασίας χρειάζονται;

Κάθε γυναίκα με ανεπάρκεια τραχήλου πρέπει να ξεκουράζεται πολύ και να αποφεύγει την σωματική καταπόνηση. Απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή. Ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος και την ηλικία της εγκυμοσύνης, θα σας δώσω σαφείς οδηγίες.

 

Share to Social Media