Open/Close Menu Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Dr Μιλτιάδης Τ. Ματκάρης στην Πάτρα

Λέγεται και προγεννητικός έλεγχος 1ου τριμήνου. Γίνεται με ειδικό μηχάνημα υπερήχων από εξειδικευμένο ιατρό. Στην διάρκεια της εξέτασης, ο εξεταστής μετράει το μέγεθος της αυχενικής διαφάνειας (συλλογή υγρού στον αυχένα του εμβρύου), εντοπίζει την ύπαρξη του ρινικού οστού και κάνει ένα αδρό έλεγχο του εμβρύου (χέρια, πόδια, κρανίο, εγκέφαλος, καρδιά). Οι μετρήσεις εισάγονται σε ειδικό πρόγραμμα υπολογιστή, μαζί με την ηλικία και το βάρος της εγκύου. Το αποτέλεσμα δίνεται άμεσα και είναι ένα κλάσμα πχ 1/1800 που δείχνει την πιθανότητα το μωρό να έχει την τρισωμία 21 (σύνδρομο Down – μογγολισμός), την τρισωμία 13 και την τρισωμία 18.

Συγχρόνως γίνεται λήψη αίματος της εγκύου, στο οποίο γίνονται μετρήσεις για κάποιες ορμόνες (PAPP-A, β-hCG). Τα αποτελέσματα του ορμονικού ελέγχου εισάγονται στο πρόγραμμα του υπολογιστή και το αποτέλεσμα είναι ένα ακόμη κλάσμα. Το 2ο αυτό κλάσμα μπορεί να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από το 1ο.

Το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα να είναι μικρότερο από 1/280 (πχ 1/500, 1/1200, 1/2700) που σημαίνει ότι ο κίνδυνος να έχει την ασθένεια το μωρό είναι μικρός.

Αν είναι μεγαλύτερο (πχ 1/220, 1/140, 1/80) σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Αυτό δεν σημαίνει ότι σίγουρα το μωρό έχει την ασθένεια, αλλά ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα.

Η εξέταση που με βεβαιότητα θα δείξει αν το μωρό έχει ή δεν έχει την ασθένεια είναι η αμνιοπαρακέντηση.

Τονίζω ότι η αυχενική διαφάνεια είναι ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ εξέταση και ΟΧΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ. Δηλαδή η αυχενική διαφάνεια δεν λέει αν το παιδί έχει την ασθένεια ή όχι, αλλά πόσο πιθανό είναι αυτό. Δηλαδή αν το αποτέλεσμα είναι 1/1500, σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός. Σημαίνει όμως και ότι 1 στις 1500 γυναίκες που έχουν αυτό το «καλό» αποτέλεσμα, παρ’ όλα αυτά θα γεννήσουν παιδί με την συγκεκριμένη ασθένεια.

Share to Social Media

Για επείγοντα περιστατικά καλέστε στο τηλέφωνο: 6944 522 723 (καλέστε χωρίς απόκρυψη)

Scroll Up